PERBADANAN KEMAJUAN PERTANIAN SELANGOR

SELAMAT DATANG

TAHUKAH ANDA?

Lembaga Pinjaman Padi Negeri Selangor (LPPNS) telah ditubuhkan pada tahun 1966 dan berperanan untuk menebus tanah-tanah sawah, memberi pinjaman kepada petani-petani untuk membeli tanah-tanah sawah dan memberi pinjaman bagi pembelian jentera untuk kegunaan di sawah-sawah. LPPNS telah dibubar dan digantikan dengan penubuhan Perbadanan Kemajuan Pertanian Negeri Selangor (PKPS).

PKPS ditubuhkan pada 2 Januari 1972 di bawah Enakmen No. 12 1972 (pindaan 1976,1982 dan 2005) dan bermula beroperasi pada 1 Mac 1973. PKPS bertanggungjawab untuk memajukan industri perladangan dan asas tani bagi meningkatkan pembangunan sosio ekonomi Negeri Selangor disamping menjalankan projek-projek komersil untuk faedah rakyat.

PKPS dalam tempoh 2010 hingga 2020 adalah ke arah mengembangkan aktiviti komersil dengan memperluaskan kawasan penanaman kelapa sawit, tanaman getah, pengeluaran buah-buahan tempatan seperti belimbing besi, tembikai, betik, jambu batu, rambutan, pulasan dan lain-lain lagi. Projek ternakan ayam berteknologi tinggi, projek ternakan tenusu lembu dan projek ternakan ikan air tawar. Pengembangan aktiviti ini adalah sebagai sumbangan kepada pembangunan dan pertumbuhan ekonomi negeri Selangor selari dengan penggunaan teknologi digital dan media sosial.

BANGUNAN_PKPS_CENTER
TENDER | PENYEWAAN | JAWATAN KOSONG
PKPS

MEDIA

selangorkini_Logo
PKPS

PROJEK

SELANGOR FRUIT VALLEY

SFV adalah sebuah ladang buah-buahan tropika yang berkeluasan 646 hektar.

sfv

AGRO-PELANCONGAN

SELANGOR FRUIT VALLEY

KELAPA SAWIT

Aktiviti Perladangan Kelapa Sawit PKPS telah berkembang sehingga meliputi luar kawasan Negeri Selangor.

GETAH BALAK

Kawasan penanaman getah balak ini adalah seluas 300 hektar dan ia terletak di Batang Berjuntai, Rawang

USAHAWAN TANI | SELANGOR FRUIT VALLEY

Program Usahawan Tani diwujudkan khusus bagi membantu golongan petani dengan menyewakan plot-plot tanah untuk diusahakan. Ini sekaligus dapat membantu menyelesaikan masalah petani-petani di dalam Negeri Selangor yang ketiadaan ruang (tanah) untuk mengusahakan pelbagai tanaman.

Tanah seluas 385 hektar di sebahagian tanah Ladang Selangor Fruit Valley telah diperuntukkan untuk tujuan membantu golongan usahawan ini.